Toldiház

Látnivalók

Bér: Nógrád megye egyik legszebb fekvésű falucskája. A Cserhát lábánál a hegység délnyugati részén helyezkedik el, a Bér patak mentén. A község látnivalói: egyedülálló földtani képződmények az andezit oszlopok; Nagy-hegy; Bér-patak vízesése; 70 pincéből álló pincesor; vízimalom; Virágospuszta.
www.ber.hu
www.andezithotel.hu

Hollókő: Hollókő Ófaluja 1987 óta az UNESCO világörökségeinek része kulturális kategóriában. Az Ófaluban több mint 50 védett műemléki épület található, mely a palóc népi építészetnek releváns példái. Ez a település rész még nem veszítette el élő jellegét, a házak egy részét ma is lakóházként használják, a többi ház különböző turisztikai szolgáltatásoknak ad otthon: ajándékboltok, múzeumok, szálláshelyek, illetve a közfunkciókat ellátó épületek nagy része is ezekben a házakban kapott helyett: polgármesteri hivatal, Hollókőért Közalapítvány, posta. A településen hat múzeum működik (Erdészeti kiállítás, Postamúzeum, Falumúzeum, Babamúzeum, Szövőház, Tájház), ezek mellett látogatható Hollókő fatornyos temploma és a középkori vár is, mely a legépebb állapotban megmaradt végvárak közé tartozik. A falut érinti a kéktúra útvonal, melyeket a település biológiai tanösvényekkel egészített ki. A település legtöbb rendezvénye is a népi hagyományokra épül (húsvét, pünkösd, szüret).
www.holloko.hu

Ipolytarnóci ősmaradványok: Az 1944-ben védetté nyilvánított és 510 hektárosra bővített természetvédelmi terület földtani örökségünk gyöngyszeme, a világ leggazdagabb harmadkori lábnyomos lelőhelye. A világhírű természetvédelmi terület a régmúlt emlékeit őrzi, egy vulkánkitörés során betemetett miocén kori, ősi kincseket. A Miocén Parkban cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok, s mindezek eredeti helyzetükben, egy geológiai tanösvény mentén ismerhetők meg. A terület túraúthálózata a geológiai tanösvényhez illeszkedő kőzetparki, biológiai, kőszikla és miocén-erdő ösvényekből épül fel.1995-ben az összeurópai természeti örökség részének nyilvánították, az Európa Tanács diplomával tüntette ki.
http://osmaradvanyok.hu/

Füleki vár:Fülek (Fil’akovo) impozáns várromja a város közepén magasodó vulkáni bazaltkúpra épült. A nagy terjedelmű erődítmény néhány bástyája, egy nagy tornya és sziklába épült vastag falai maradtak meg az utókornak. A falakról csodás kilátás nyílik a 70 %-ban magyarok lakta kisvárosra és a környező hegyekreA várat belépődíj ellenében lehet látogatni, kétféle jegyet kapni, egy sétálójegyet, és egy, a vármúzeum kiállítását is magában foglaló jegyet.A vár bejáratánál alakították ki a modern Nógrádi Turisztikai Információs Központot. A szépen felújított épületben a városról és környékéről kaphatunk tájékoztatást magyar nyelven is. A hatalmas, fedeles, ötszögletű Bebek-bástya a legépebben fennmaradt része a várnak. Szélső falában látni a félig behatolt, kőből készült ágyúgolyót, az 1682-es ostrom emlékét. A bástyában a vár és a város történelmét bemutató kiállítás van berendezve. A felső várban megtalálhatjuk a palota maradványait, az őrtornyot és a félkör alakú ágyúbástyát (az ún. órabástyát). A vár területén végig mehetünk az 5 állomásból álló tanösvényen, amely a vár történelmén kívül a várhegy földtanával is megismertet. A tanösvény legmagasabb pontjáról lenyűgöző kilátás nyílik a városra és a környező Cseres-hegységre.
http://www.filakovo.sk/index.php/hu/

Somoskő vára: Somoskő látványos, vulkáni csúcsra épült középkori vára pár méterre került a trianoni határ mögé. Évtizedekig csak a falu széléről lehetett csodálni, ma már szerencsére a határok átjárhatóságával, gond nélkül meglátogathatjuk az impozáns várromot és a hegy oldalában, szintén Szlovákiához tartozó geológiai érdekességet, a bazaltorgonákat és a kőtengert. Somoskő első várát a Kacsics nemzetség építette a 13. század második felében. Az építéshez a környék jellegzetes anyagát, a bazaltoszlopokat is felhasználták. A török 1554-ben sorra elfoglalta a környező várakat, Füleket, Salgó várát, Somoskő azonban közel 20 évig dacolva a túlerővel, sikeresen kitartott a két ellenséges vár között. Ekkoriban élt falai között Losonczy István özvegye két leányával, itt ismerkedett meg velük az ifjú Balassi Bálint, aki Anna iránt érzett viszonzatlan szerelem ihletében írta a Júlia-verseket, a korai magyar nyelvű szerelmi líra gyöngyszemeit.
http://www.salgotarjan-turizmus.hu/info/felfedezoknek/varaink/somosko-vara-es-a-bazaltoszlopok.html

Katalinpusztai Kirándulóközpont: Szendehely-Katalinpuszta a Börzsöny és a Cserhát kapuja. Három különböző tanösvény várja az turistákat. Az 5 km hosszú Gyadai tanösvény körtúraként végigjárható tanösvény bejárása nyugodt, kényelmes tempóban 2,5-3 órát vesz igénybe, így a környék természeti és kulturális nevezetességeinek bejárása során érdemes beilleszteni napnyitó vagy épp napzáró programként is a Gyadai tanösvény meglátogatását. A minden évszakban bejárható tanösvénynek külön-külön névre hallgató (csertől a faszénig) 13 állomása van, ahol megismerkedhetünk a környék erdeivel, rétjeivel, azok természeti adottságaival, védendő értékeivel és az ezeket szem előtt tartó erdő- és gyepgazdálkodással.A nagy állomások közötti kisebb méretű táblák további érdekességeket mutatnak be. A gyermekek részére külön munkafüzetet szerkesztettünk, amiben a látnivalókhoz kapcsolódó játékos és gondolkodtató feladatokat oldhatnak meg, miközben útjukon a tanösvény jelkép állata, Hangya Dani kíséri őket. A Madártani Tanösvényen a leggyakoribb odúlakó madarainkkal ismerkedünk meg egy odútelep és bemutató táblák segítségével.  Az óvodásokat a Legyél Te is Kiserdész élményösvény számos izgalmas kalandja várja

http://www.erdeikirandulasok.hu/tanosvenyek/004011001002-gyadai_tanosveny

Fürdők a környéken:

Pásztó

A strandfürdőben hideg gyógyvizes úszómedence és gyermekmedence, szépen gondozott, füves napozórész, virágokkal parkosított és fákkal beültetett ligetes terület várja a gyógyulni, pihenni és kikapcsolódni vágyókat. Fedett öltözők, lángossütők, büfések szolgálják a vendégek kényelmét.
A víz jellemzője és javallatok: kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos hévíz jelentékeny metakovasav-tartalommal; gerincoszlop deformációi ,mozgásszervi, nőgyógyászati és hurutos megbetegedések esetén ajánlott.
http://www.pasztotour.nograd.info/strandfurdo.htm

Gyöngyös

2008 nyarán nyitotta meg újra kapuit, a teljesen felújított Gyöngyösi Uszoda És Termálstrand. Versenymedencékkel, élménymedencével, jakuzzival, szaunával, infraszaunával, vibro szoláriummal, masszázsfotellel, strandfoci és röplabda pályákkal valamint udvarias kiszolgálással, kellemes környezetben várja passzív és aktív pihenésre vágyó látogatóit a létesítmény, mely a város gyöngyszeme is egyben.
http://www.pasztotour.nograd.info/strandfurdo.htm

Balassagyarmat

A város Újkóvár felé eső szélén található az 1930-as években Hajós Alfréd, első olimpiai bajnokunk által tervezett strand. Itt egy 25 méteres nagy- és egy gyermekmedence várja a vendégeket, általában májustól szeptemberig.

Bükkszék

2012-ben teljesen megújult a bükkszéki strandfürdő, élményekkel bővült és megnyitotta kapuit a 4 évszakos fedett családi fürdőrészleg, melyben beltéri élménymedence, SALVUS vízzel töltött termálmedence, gyermekmedence, wellness részleg és egy kültéri élménymedence kapott helyet. A fedett fürdő hétfőtől csütörtökig és vasárnap 9-20 óráig, pénteki és szombati napokon 10-22 óráig várja vendégeit.
http://www.bukkszekfurdo.hu/

Alsó-Sztregova (Szlovákia) AQUATERMAL

A gyógyvizes fürdőben télen és nyáron is nyitva áll a vendégek előtt. Kül- és beltéri medencék és wellness részleg várja a látogatókat.  A fürdőben sportolási lehetőségek is adottak és gyógykezelések is igénybe vehetők. A fürdő minden nap 10-22 óráig tart nyitva.
http://slovakia.travel/hu/fuerdo-strehova-aquatermal?gclid=CNiLkJGQlMYCFQUGwwodc7UALA

Rapovce (Szlovákia) NOVOLANDIA

A Salgótarjántól 35 km-re található Rapp határában néhány éve 1,5 km mélyen magas sótartalmú, 43-48 fokos bőséges vízhozamú forrásra bukkantak. A fürdő 2012-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, élménymedencével, úszómedencével és gyermekmedencével. A téli szezonban péntektől-vasárnapig 12-18 óráig, pénteken és szombaton éjszakai fürdőzéssel 18.30-21.30-ig várja látogatóit.
http://www.rapovce.sk/term/liecihu.htm