Toldiház

A Toldi Ház Története

Tíz évig állt üresen, várva, hogy a sorsa beteljesedjen. Közösségi összefogás adott új célt és értelmet a létezésének. A Kontakt Alapítvány felkereste a tulajdonos önkormányzatokat és velük együttműködve született meg a Toldi Ház koncepciója. Egyértelmű cél volt, hogy társadalmi vállalkozásként, a választott küldetésen túl hozzájáruljon a szűkebb környezete mindennapjaihoz.
Így lett egy vállalásból kettő, majd három.
– A Toldi Ház újra él, lélegzik. Újra részese a vidék tevékeny mindennapjainak.
– A sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelő családok itt végre megpihenhetnek, nem kell egyedül viselniük a 24 órás szolgálat terheit.
– Munkahelyet, lehetőséget biztosít egy olyan térségben, ahol a gazdasági elmaradottság nemcsak egy sor a statisztikában.

Több Cserhát-vidéki önkormányzat és a budapesti székhelyű Kontakt Alapítvány együttműködésében újult meg teljes körűen és kapott új funkciót a mesés szépségű Nógrád megyei Alsótold község egykori általános iskolájának épülete. Annak tíz évvel ezelőtti bezárásakor talán még senki sem sejtette, hogy az intézmény egyszer újra hasznos feladatot lát el. A TÁMOP-1.4.3-12/1-2012-0123.számú „Hátrányos helyzetűek képzése valamint munkaerőpiacon történő elhelyezésük segítése Nógrád megyében” című uniós projekt 189 millió Ft támogatásban részesült. A projekt 2014.02.05-2015.11.30 között valósul meg.

Az ingatlanban egy hiánypótló, speciális szolgáltatásokat nyújtó vendégházat alakítottak ki.

A Házhoz kapcsolódóan a projektben 11 fő helyi álláskereső foglalkoztatását biztosítják; 52 főt vontak be OKJ-s képzésbe és további 30 főnek segítenek munkát találni.

A projekt keretében a Toldi Házban kialakításra került:

– 6 db 2 ágyas szoba, amely 4 ágyassá bővíthető, így 24 fő szállása biztosított

– ebből az egyik mozgássérültek részére kialakított apartman

– 1 sportpadlós 27 m2-es fejlesztőszoba

– 1 készségfejlesztő játékokkal felszerelt fejlesztőszoba, amely 20 m2 nagyságú

– 40 fő befogadására alkalmas ebédlő

Az önkormányzattal való jó kapcsolat révén további 12 főt tudunk elszállásolni a faluban található vendégházban, amelyre ki tudjuk terjeszteni a ház szolgáltatásait.

A település, mint az ország legerősebb faluja is ismert, s élő legenda a faluban, hogy itt élt Arany János irodalmi hőse, Toldi Miklós. Erre alapozva kapta az intézmény a Toldi Ház nevet, valamint arra is, hogy a legerősebb magyar irodalmi hős jól szimbolizálja azt, amit az intézmény magában hordoz. Erős falak, erős szakembergárda és erős turisztikai kínálat teszik a Toldi Házat az ország legerősebb házává. Szállás teljes ellátással harminchat fő részére, közösségi terek, foglalkoztató szoba, szolgáltatások pedagógiai, pszichológiai, szociális szakemberek közreműködésével, a Cserhát szívében, Hollókő szomszédságában.

Ez a Toldi Ház! Látogasson el hozzánk!